Jaké jsou baktérie rodu Salmonella?

Obsah

Jaké jsou baktérie rodu Salmonella?

Jaké jsou baktérie rodu Salmonella?

Baktérie rodu Salmonella žijí ve střevech lidí, zvířat a ptáků. V zásadě lze baktérie rodu Salmonella rozdělit na takzvané tyfoidní, které vyvolávají břišní tyfus (například Salmonella typhi) a netyfoidní, které vyvolávají salmonelózu (v ČR hlavně Salmonella enteritidis a také Salmonella typhimurium).

Kdo je původcem salmonelózy?

Salmonelóza (také označovaná jako salmonelová enteritida nebo též poněkud nepřesně jako salmonela) je poměrně časté bakteriální onemocnění trávicího ústrojí, které způsobují netyfoidní baktérie rodu Salmonella. V České republice a ve střední Evropě obecně je nejčastějším původcem salmonelózy baktérie Salmonella enteritidis.

Jaké jsou příznaky salmonely?

Salmonelóza: projevy příznaků a léčba nemoci 1 Příznaky salmonelózy a průběh nemoci. Začátek onemocnění bývá náhlý, provázený horečkou a zvracením. Další projevy salmonely zahrnují kolikovité bolesti a průjmy. 2 Komplikace spojené s nemocí. Poruchy vnitřního prostředí vyvolané zvracením a průjmy mohou především u malých dětí vyvolat křeče. 3 Diagnostika. Diagnostika salmonelových onemocnění je stanovována na základě anamnézy, typických klinických příznaků a laboratorních vyšetření.

Jaká je mikrobiologická diagnostika salmonely?

Specifická mikrobiologická (etiologická) diagnostika je založena na přímém kultivačním důkazu salmonely na selektivních diagnostických půdách. Při diagnostice salmonelové infekce je důležitý odběr stolice.

Související příspěvky: