Jaká je viskozita oleje?

Obsah

Jaká je viskozita oleje?

Jaká je viskozita oleje?

Vhodná viskozita oleje závistí na zatížení oleje. Čím je zatížení vyšší, tím je vyžadována vyšší viskozita oleje (vyšší viskózní třída ). Proto může být pro motor, pro který je předepsán normálně olej SAE 30 v režimu vysokého zatížení použit olej SAE 40 nebo SAE 50.

Který olej musím vyměnit po desátém použití?

Zatím řeším problém, kam s použitým olejem, který - jak manuál doporučuje - musím vyměnit po každém desátém použití, neboť tuk ztrácí své dobré vlastnosti poměrně rychle. Fritovací hrnec obsahuje dva litry oleje. Po každém desátém použití musím dva litry oleje někam uložit. Ale kam? Odnést zpět tam, kde jsem ho koupila?

Proč se používají vícestupňové motorové oleje?

V současné době se prakticky výhradně používají tzv. vícestupňové ("multigrade") motorové oleje, které umožňují celoroční bezpečné mazání motoru za rozmanitých klimatických podmínek. Označují se kombinací zimní a letní třídy, typické jsou např.: OW-40, 5W-40 nebo 5W-50, 10W-40 a 15W-40.

Jaké jsou oleje ze splaškových vod?

Oleje ze splaškových vod významně ovlivňují technologie čistíren odpadních vod, které sice mají odlučovače a lapáky olejů a tuků, ale jejich kapacita nebyla dimenzována na takový nárůst olejů v odpadních vodách. Tyto oleje také zanášejí odpadní trubky v domech tak, že je musíme velmi často čistit.

Související příspěvky: