Jak pěstovat petržel a mrkev?

Obsah

Jak pěstovat petržel a mrkev?

Jak pěstovat petržel a mrkev?

Zatímco mrkev potřebuje k pěstování alespoň malý záhonek, naťovou petržel, která je nepostradatelným dochucovadlem a ozdobou mnoha pokrmů, si jednoduše vypěstujete i doma za oknem. Kromě použití v kuchyni mají mrkev a petržel mnoho společného také ve způsobu pěstování.

Co mají petržel a mrkev společného?

Kromě použití v kuchyni mají mrkev a petržel mnoho společného také ve způsobu pěstování. Obě zeleniny špatně snášejí přesazování, proto se vysévají přímo na záhon. Mají časově náročnější klíčivost semen, takže podzimním výsevem získají náskok a pro sklizeň budou dorostlé už na konci jara.

Co je mrkev?

Jedná se o rostlinu s válcovým až kůlovitým kořenem, který je hladký nebo porostlý drobnými chloupky, zpeřené listy mají uspořádání do růžice. Mrkev pochází z mírného pásma Evropy a Asie.

Kde pochází mrkev?

Mrkev pochází z mírného pásma Evropy a Asie. Nezávisle na odrůdě potřebuje především důkladně zpracovanou půdu s dostatkem živin a vláhy. Před jarním výsevem půdu nejprve řádně zpracujte. Na malých zahrádkách si vystačíte s rýčem a hráběmi, velké záhony obdělejte s pomocí kultivátoru.

Související příspěvky: