Co je chladicí kapalina?

Obsah

Co je chladicí kapalina?

Co je chladicí kapalina?

Chladicí kapalina je kombinací nemrznoucí směsi a destilované vody, která má za úkol odvádět teplo z motoru do chladicí soustavy. Voda, která byla použita na chlazení motoru, se v chladiči znovu ochladí vzduchem a následně je připravena celý cyklus opakovat.

Jak vybrat typ chladící kapaliny?

Typ chladící kapaliny lze vybrat podle jejího písmenného označení a barvy. Existuje typ B, typ C (G11), typ D (G12), typ F (G12+) a typ G (G12++). Starší typy chladících kapalin s označením G11 mívají modrozelenou barvu, novější verze mají barvu červenou a ty nejnovější G12+ a dál jsou růžové až fialové. Přesný typ chladící kapaliny do vašeho vozu ...

Co znamená nádrž na chladicí kapalinu?

Nádrž na chladicí kapalinu bývá obvykle označený modrým víčkem. Kapalina se míchá s destilovanou vodou a doplňovat by se měla vždy do studeného motoru, jinak by mohlo dojít k prasknutí hlavy válců. Únik kapaliny lze zjistit pomocí systému s manometrem.

Jak odstranit stopy chladící kapaliny z chladiče?

Problém nastává tehdy, pokud se z chladiče “ztratí” cca 3 dcl chladící kapaliny během najetých 50 km. Pokud tedy najdete stopy chladící kapaliny pod autem, je vhodné tomu začít věnovat pozornost. Nejprve prohlédněte motor, prostor kabiny a zkontrolujte hladinu oleje. Hledejte stopy uniklé vody z chladiče.

Související příspěvky: