Proč je metastáza melanomu nejhorší?

Obsah

Proč je metastáza melanomu nejhorší?

Proč je metastáza melanomu nejhorší?

Melanom s více metastázami nejen v distálních lymfatických uzlinách, ale i ve vnitřních orgánech, je nejhorší prognóza. Hlavním důvodem diagnózy "metastatického melanomu" je pozdní diagnostika. Odráží hluboce započatý proces. Metastázy po odstranění melanomu se nejčastěji vyskytují v prvním roce.

Jak vzniká melanom?

Popis melanomu. Melonom je velmi nebezpečný typ rakoviny kůže, který vzniká v melanocytech, tedy kožních buňkách, které produkují kožní pigment. Melanom je způsobem slunečními paprsky, tedy především jejich UVB složkou, které poškozují DNA melanocytů a ty se poté nekontrolovatelně množí a tvoří kožní nádor- melanom.

Jaké jsou metastázy melanomu?

Metastázy melanomu, jak statistika říká, do lymfatických uzlin vždy, nepočítat počáteční stádia, když tam je prostě žádná metastasis. To je hlavní cílový orgán. V asi 60% případů se metastázy nacházejí v kůži.

Jaké jsou typy melanomu?

Rozlišujeme čtyři typy melanomu: 1.Povrchově se šířící melanom. Tato forma melanomu je nejrozšířenější (tvoří zhruba 65% všech melanomů). Roste nejdřív po povrchu, později začne prostupovat do hlubších vrstev pokožky. Tato forma vypadá jako hrbolek na tmavě hnědé až černé nepravidelné plošce.

Související příspěvky: