Je pravda, že pod melanomem je naznačován nádor otevřených nehtů?

Obsah

Je pravda, že pod melanomem je naznačován nádor otevřených nehtů?

Je pravda, že pod melanomem je naznačován nádor otevřených nehtů?

Je pravda, že pod melanomem je často naznačován nádor melanocytů na povrchu otevřených oblastí kůže a ne každý má podezření, že takový neoplasm je možný v oblasti nehtů. Tmavé skvrny pod nehty jsou často odepisovány z důvodu traumatu s krvácením (modřina, hematom), ale ve skutečnosti to může být maligní entita - subangulární melanom.

Jaké jsou typy melanomu?

Rozlišujeme čtyři typy melanomu: 1.Povrchově se šířící melanom. Tato forma melanomu je nejrozšířenější (tvoří zhruba 65% všech melanomů). Roste nejdřív po povrchu, později začne prostupovat do hlubších vrstev pokožky. Tato forma vypadá jako hrbolek na tmavě hnědé až černé nepravidelné plošce.

Jak vzniká melanom?

Popis melanomu. Melonom je velmi nebezpečný typ rakoviny kůže, který vzniká v melanocytech, tedy kožních buňkách, které produkují kožní pigment. Melanom je způsobem slunečními paprsky, tedy především jejich UVB složkou, které poškozují DNA melanocytů a ty se poté nekontrolovatelně množí a tvoří kožní nádor- melanom.

Proč je pětinu melanomu atypickou rakovinou?

Je pravda, že pětinu melanomu lze považovat za atypickou rakovinu (melanom bez pigmentu), protože nádor nemá charakteristický tmavý odstín kvůli malému počtu melanocytů nebo jejich nepřítomnosti. Nejčastěji melanom postihuje otevřené oblasti pokožky. Na sliznicích, na sítnici oka, pod nehty, lze detekovat mnohem méně často.

Související příspěvky: