Proč je zlato cenný minerál?

Obsah

Proč je zlato cenný minerál?

Proč je zlato cenný minerál?

Zlato přitahuje lidstvo od pradávna jako cenný kov a později i jako průmyslový minerál. Velký zájem budí také u sběratelů minerálů díky své estetice i vzácnosti. Zlato patří do skupiny mědi a krystalizuje v krychlové (kubické) soustavě.

Co je zlato?

Zlato (chemická značka Au, latinsky Aurum) je chemicky odolný, velmi dobře tepelně i elektricky vodivý, ale poměrně měkký drahý kov žluté barvy. Již od dávnověku byl používán pro výrobu dekorativních předmětů a šperků a jako platidlo.

Proč je zlato hojné?

Zlato je jeden z nejméně hojných prvků na Zemi, navíc má jedinečné fyzikální vlastnosti. To vysvětluje oblíbenost zlata v široké škále možných využití. Způsoby využití zlata se dají rozdělit na dvě velké skupiny – jednou je zlato jako uchovatel hodnoty a druhou zlato jako průmyslový kov. Velké ryzí zlato z Austrálie.

Proč je zlato ideálním materiálem pro šperky?

Odolává změnám barvy i tvorbě povlaků, což z něj společně se snadným opracováním tvoří ideální materiál pro výrobu šperků. Ve dvacátém století se otevřely nové možnosti využití zlata v elektrotechnice, kde je nenahraditelná jeho vynikající elektrická vodivost a schopnost odolávat vysokým teplotám.

Související příspěvky: