Jak vypadá platová tabulka pro učitele?

Obsah

Jak vypadá platová tabulka pro učitele?

Jak vypadá platová tabulka pro učitele?

2020. Platová tabulka vypadá jasně. Učitelé spadají do 1. až 7. stupně podle předchozí praxe a vzdělání, respektive do 8. až 14. třídy podle náročnosti práce. Jenomže přesné začlenění konkrétního jedince není úplně jednoznačné.

Jak se zvyšují platy učitelů?

Vyplývá to z nové analýzy ministerstva školství, kterou získala ČT. Stejným tempem by se podle premiéra Andreje Babiše (ANO) měly platy učitelů zvyšovat i v příštím roce. Ve vládě však panuje spor, jestli se má zvyšovat jen tarifní složka všem nebo i prémie těm učitelům, které ředitelé považují za dobré.

Jaké jsou platové třídy učitelů?

Ředitel školy zařadí zaměstnance vždy do té platové třídy, která odpovídá nejnáročnější práci, kterou vykonává... V případě učitelů to může být 8. až 14. platová třída.Většinou se jedná o 9. platovou třídu (učitelky MŠ) nebo o 12. platovou třídu (učitelé ZŠ, SŠ), případně o 10. platovou třídu u učitelů odborného výcviku na SŠ (viz tabulka).

Kdy vzroste průměrný plat učitelů?

Vláda se ve svém programovém prohlášení zavázala, že do roku 2021 vzroste průměrný plat učitelů minimálně na 150 procent jejich průměrné mzdy z roku 2017. Tedy aspoň na 45 342 korun hrubého měsíčně. Tento závazek podle Babiše stále platí a kabinet má pro svůj plán podporu všech parlamentních stran.

Související příspěvky: