Co se týče nerezové oceli?

Obsah

Co se týče nerezové oceli?

Co se týče nerezové oceli?

Termín „nerezová ocel" bohužel může za další mýtus: víru, že nerezová ocel nereziví. Mnohokrát jsem slyšel, jak si lidé stěžují, že je jejich dodavatel podvedl, pokud díl z nerezové oceli jeví známky koroze. Nerezové oceli jsou ve skutečnosti vůči korozi odolné, ale nejsou vůči ní imunní.

Co je nerezová ocel?

Nerezová ocel je rodina technických materiálů, která je v průmyslu široce využívána. Díky svým vlastnostem se hodí pro celou řadu aplikací, od chirurgických nástrojů po příborové nože a od ponorkových lodních šroubů po kyselinovzdorné potrubí v chemických závodech, i pro spoustu dalších.

Jak byl objev nerezové oceli obklopen mýty?

Dokonce i objev nerezové oceli je obklopen mýty. Podle legendy nerezovou ocel objevil náhodou v roce 1913 britský metalurg Harry Brearly, když si všiml, že některé vzorky experimentální slitiny, které chtěl vyhodit, po několika měsících na polici nezrezly.

Jaké jsou vlastnosti nerezové oceli?

Díky svým vlastnostem se hodí pro celou řadu aplikací, od chirurgických nástrojů po příborové nože a od ponorkových lodních šroubů po kyselinovzdorné potrubí v chemických závodech, i pro spoustu dalších. Ovšem mnoho věcí, o kterých si technici myslí, že je vědí, není pravdivých. Dokonce i objev nerezové oceli je obklopen mýty.

Související příspěvky: