Co je vitamín B12 zdraví prospěšný?

Obsah

Co je vitamín B12 zdraví prospěšný?

Co je vitamín B12 zdraví prospěšný?

Vitamín B12 je zdraví prospěšný a má řadu blahodárných účinků. Například tělu dodá energii, zlepšuje paměť a chrání před onemocněním srdce a cév. Tady je 9 vědecky potvrzených kladných účinků vitamínů B12 na vaše zdraví.

Jaký je vitamín B12 v lidském těle?

V lidském těle plní vitamín B12 řadu důležitých funkcí. Například podporuje správnou funkci nervových buněk a je nezbytný pro tvorbu červených krvinek a syntézu DNA. Denní doporučená dávka pro zdravé dospělé osoby je 2,4 mikrogramů. Těhotné ženy by měly užívat 2,6 mikrogramů vitamínu B12 denně a kojící ženy dokonce 2,8 mikrogramů ( 1, 1a ).

Kde se nachází vitamín B12 v potravinách?

Vitamín B12 se nachází v celé řadě potravin živočišného původu, zejména pak v hovězím či vepřovém mase, rybách, drůbeži, vejcích a mléčných výrobcích. Často se také přidává do dalších potravin, jako jsou například některé druhy pečiva a chleba nebo rostlinné mléko. Bohužel je nedostatek vitamínu B12 poměrně častý, zejména u starší populace ( 1 ).

Co je vitamín B12?

Vitamín B12, známý také pod názvem kobalamin, je esenciální vitamín, který lidské tělo potřebuje, ale neumí si ho vyrobit. Musíme ho tedy přijímat ve stravě. Komu hrozí nedostatek vitamínu B12? Co si z článku odnést?

Související příspěvky: