Co je transformátor jednofázový?

Obsah

Co je transformátor jednofázový?

Co je transformátor jednofázový?

Transformátor jednofázový – schematická značka Kompaktní trafostanice Eltraf (tzv. "kiosková"). Transformátor je umístěn uvnitř kompaktní buňky odlité z betonu. Trafostanice může být částečně (jako na obrázku), nebo úplně zapuštěna do země, aby nerušila okolí.

Jaké jsou výkony transformátorů malých výkonů?

Transformátory malých výkonů mohou být chlazeny přirozeným prostupem tepla do okolí, středních a vyšších výkonů pomocí ventilátorů usnadňujících výměnu tepla mezi chladičem a okolním vzduchem. Při velkých výkonech mohou mít transformátory nucený oběh oleje, kdy je olej chlazen samostatným chladičem umístěným mimo transformátor.

Jak vypočítat transformátor?

Jak vypočítat a natočit vinutí transformátoru, jaké je jeho jádro, jaké jsou vlastnosti transformátorů pro různé účely, jak fungují - otázky, které mohou být pro mnohé zajímavé. Níže jsou odpovědi na většinu těchto otázek. Co je to transformátor?

Co je transformátor s regulací fáze?

Transformátor s regulací fáze je speciální typ transformátoru umožňující řízení toku výkonu, což u běžných transformátorů není možné. Díky svým regulačním schopnostem je využíván v přenosových soustavách k regulaci výkonových toků. Jeho význam s odhledem na rozvoj obnovitelných zdrojů energie s každým rokem roste.

Související příspěvky: