Jak se projevují kýly na chirurgických odděleních?

Obsah

Jak se projevují kýly na chirurgických odděleních?

Jak se projevují kýly na chirurgických odděleních?

Zevní kýly jsou velmi častým chirurgickým onemocněním. Stanovit přesnou incidenci kýl je obtížné, je velmi ovlivněna věkem a pohlavím. Výskyt tříselných kýl se odhaduje na 4000–5000/100 000 dospělých obyvatel a tvoří 2–7% všech onemocnění léčených na chirurgických odděleních.

Co se týče bolesti v kýle?

Silné bolesti v kýle s reflexní zástavou odchodu plynů, eventuálně zvracení, svědčí pro strangulaci nervově-cévního svazku uskřinutého orgánu. Většinou platí, že čím jsou subjektivní potíže nemocného větší, tím je strangulace vážnější, a tím dříve nemocný vyhledá pomoc ve zdravotnickém zařízení.

Jaké jsou příznaky větší kýly?

Větší kýla může působit obstipaci nebo jiné porušení břišního komfortu. Zpočátku lze obsah kýlního vaku snadno reponovat zpět do dutiny břišní, obvykle se škrouknutím. Tento manévr je sice nepříjemný, ale jen málo bolestivý. To vše jsou příznaky a potíže nekomplikované reponibilní kýly.

Jaké jsou příznaky tříselné kýly?

Tříselné kýly častěji postihují muže než ženy, a to v poměru od 2,5:1 do 9:1. Častěji se vyskytují vpravo (49%) než vlevo (39%); oboustranně ve 12%. Pupeční a stehenní kýly jsou naopak mnohem častější u žen. Subjektivní příznaky tříselné kýly jsou zpočátku malé nebo žádné.

Související příspěvky: