Jak vyjmout zásobník na kompost?

Obsah

Jak vyjmout zásobník na kompost?

Jak vyjmout zásobník na kompost?

Zásobník lze vyjmout a vynést na kompost. Variací jsou tzv. separační záchody. Princip je jednoduchý: v míse se prostě fyzicky oddělí moč a stolice. Ta pak padá do kompostovací nádoby, kde se vlivem teploty a přirozených rozkladných procesů začne rozkládat na humus.

Jak kompostovat kompost?

U takového kompostu pak dojde samovolně k prohřátí na teploty vyšší než 55 °C a odborně řečeno k hygienizaci materiálu. Internet je plný návodů na správné kompostování, stačí pár sekund hledat. Kromě klasické a na pořízení levné kadibudky jsou k mání tzv. kompostovací toalety, které mají zásobník, ve kterém se exkrementy rozkládají.

Jak velká je plocha kompostu?

Pamatujte, že kompost musí mít vždy přímý kontakt s půdou. Jen tak do něj můžou pronikat půdní organizmy, které podporují proces kompostování. Plocha, na které budete kompost zakládat, by neměla být menší, než 1 m².

Jak založit kompost?

Při zakládání kompostu začněte s 15 cm prodyšnou vrstvou tzv. hnědého odpadu (např. kousky větví, lepenky, suché listí, sláma, skořápky vajíček, třísky atd.) Na ní přidejte "zelenou" vrstvu trávy, listí, zbytků zeleniny a ovoce. Vrstvy hnědého a zeleného odpadu střídejte v poměru 2:1.

Související příspěvky: