Jak na věcné břemeno?

Obsah

Jak na věcné břemeno?

Jak na věcné břemeno?

Věcná břemena – jak na zřízení služebnosti 1 Podrobný obsah. Vklad práva odpovídajícího věcnému břemenu 2 Úvod. V souvislosti s „novým“ občanským zákoníkem došlo ke změně úpravy věcných břemen, zejména pak rozšíření počtu... 3 Definice jednotlivých pojmů, rozdělení věcných břemen. Věcné břemeno je obecně (ovšem s výjimkou uvedenou níže v textu)... More ...

Jaká byla hodnota věcného břemene?

U pozemků, na kterých byla vedení již předtím, než jste pozemek koupili od státu do osobního vlastnictví, zákonodárce tvrdí, že hodnota věcného břemene měla být, resp. byla již zohledněna při úplatném převodu pozemku. Dále zákonodárce tvrdí, že prekluzivní lhůta k nároku náhrady za omezení je platná, tedy lhůta max. do 6 měsíců po vzniku omezení.

Jaké jsou Práva odpovídající věcným břemenům?

Klasickým příkladem je služebnost užívání či služebnost přístupu. A teď to hlavní. Oceňování práv odpovídajících věcným břemenům upravuje zákon č. 151/1997 Sb., o oceňování majetku a o změně některých zákonů, ve znění p.p., konkrétně v § 18.

Jak se setkávám se věcnými břemeny?

Ve své praxi se často setkávám s problematikou věcných břemen (od roku 2014 nový občanský zákoník zavádí nový výraz služebnost) energetických sítí. Může to být vedení elektřiny, plynu, ale také vedení vodovodu, kanalizace, teplovodní vedení apod.

Související příspěvky: