Jak se odstraňují lipomy uvnitř těla?

Obsah

Jak se odstraňují lipomy uvnitř těla?

Jak se odstraňují lipomy uvnitř těla?

Lipomy uvnitř těla v okolí vnitřních orgánů se odstraňují velkou břišní operací nebo laparoskopií. Po operace lékaři obvykle odebraný vzorek tkáně lipomu odešlou na patologii ke zkoumání pod mikroskopem. Jizva po odstranění lipomu je obvykle velice malá a po zhojení tkáně není prakticky vůbec vidět.

Proč jsou lipomy nebolestivé?

Lipom obvykle vypadá jako bulka pod kůží oválného tvaru. Lipomy jsou většinou nebolestivé, pokud se nenachází v blízkosti kloubů, nervů, vnitřních orgánů nebo krevních cév. V takovém případě mohou bolet a způsobovat i další potíže. Nicméně většinou lipomy nezpůsobují žádné zvláštní obtíže a jde jen o bulku v podkoží.

Proč je pokožka nad lipomem teplejší?

lipom nebo jeho blízké okolí zčervená a/nebo je pokožka nad lipomem a v jeho okolí teplejší než v ostatních částech těla lipom způsobuje viditelné změny na pokožce (poznáte to tak, že se bulka začne měnit – například mění barvu, tvar, objevují se na ní vklesliny, apod.)

Jak vypadá lipom na kůži?

Jak vypadá lipom na kůži? Pokud se lipomy nachází v hlubších vrstvách podkoží nemusí se projevit jako žádná bulka a pacient ho ani nemusí nijak cítit. Nicméně hluboké lipomy mohou utlačovat vnitřní orgány a nervy a projevit se různými nespecifickými příznaky.

Související příspěvky: