Co se týče elektrických obvodů?

Obsah

Co se týče elektrických obvodů?

Co se týče elektrických obvodů?

Protéká-li proud vodičem, dochází k jeho zahřívání - průchodem proudu vzniká teplo. To se využívá například u žárovky a topného tělesa. Elektrické obvody se zakreslují schematickypomocí standardizovaných elektrotechnických značek.

Jaký je elektrický odpor v obvodu?

Tento poměr se nazývá elektrický odpor, značí se Ra byla pro něj zvolena jednotka Ohm Ω. Naměřené údaje můžeme vynést do grafu, ve kterém vidíme, že spojením průsečíků dvojic naměřených hodnot získáme přímku. Simulace obvodu - přepínání zdroje v obvodu - ampérvoltová charakteristika vodičeData pro offline simulátor

Jak se zakresluje orientace napětí v elektrickém obvodu?

Orientace napětí se zakresluje šipkou od vyššího potenciálu k nižšímu (od kladného pólu k zápornému) a směr proudu se zakresluje plnou šipkou od kladného pólu zdroje (tento směr byl určen dohodou, i když v případě vodičů je vlastně opačný, než jakým se pohybují nosiče nábojů - elektrony). Schematicky zakreslený jednoduchý elektrický obvod.

Jak se měří napětí v elektrickém obvodu?

Když u uzavřeného elektrického obvoduzměříme Voltmetremúbytek napětí Umezi dvěma konci vodiče a zároveň Ampérmetremproud vodičem I, po změně zdroje za jiný zjistíme, že se změní hodnota napětí a samozřejmě i hodnota proudu, ale poměrtěchto dvou veličin bude pořád stejný(za předpokladu že vodič má konstantní teplotu).

Související příspěvky: