Jak získat semena květin?

Obsah

Jak získat semena květin?

Jak získat semena květin?

Získat semena květin je jednodušší, než nashromáždit je z plodů některých zelenin. Obvykle se sbírají odkvetlá dozrálá květenství, u druhů s většími semeny (například nocenky, lichořeřišnice) se dobře sbírají po jednom. Semena letniček i trvalek sbírejte za suchého počasí v době, kdy půjdou volně vysypat ze semeníku.

Jak uskladnit semena květin a zeleniny během zimy?

Sklizená a uskladněná semena květin i zeleniny během zimy čas od času zkontrolujte. Nezapomeňte na to, že se vyplatí dobře se o ně postarat ještě před uskladněním – zralá, zdravá a suchá semena neplesniví a zjara spolehlivě vyklíčí.

Kdo ví, jak semena sbírat a uchovat přes zimu?

Kdo ví, jak semena sbírat a uchovat přes zimu, může se těšit na dobře klíčící osivo. Příští rok se pak bude moci pochlubit výpěstky květin i zeleniny ze semen získaných na vlastní zahradě.

Jak se zbavit semena z papírové utěrky?

Na papírovou utěrku nebo ubrousek semena vyklopte a nechte je úplně vyschnout – musí se volně sypat. Pak je uskladněte v papírovém sáčku stejně jako ostatní druhy semen na suchém a vzdušném místě. Nejlépe si podobu předešlé generace zachovávají samosprašné odrůdy rajčat, tykve a okurky jsou rostliny cizosprašné.

Související příspěvky: