Co se projevuje laktózovou intolerancí?

Obsah

Co se projevuje laktózovou intolerancí?

Co se projevuje laktózovou intolerancí?

Tato intolerance se projevuje celou řadu příznaků, mezi něž patří průjem, křeče v oblasti břicha nebo nadýmání. Lidé trpící laktózovou intolerancí mají sníženou funkci laktázy, enzymu potřebného k rozložení laktózy. Laktóza je disacharid, což znamená, že se skládá ze dvou molekul cukru. Z glukózy a z galaktózy.

Jak se potvrzuje podezření na intoleranci laktózy?

Podezření na intoleranci laktózy se nejčastěji potvrzuje vodíkovým dechovým testem. Při kvašení mléčného cukru se tvoří ve větším množství vodík, který se ve střevě vstřebává a je vydechován plícemi. Test se tedy provádí stanovením množství vodíku ve vydechovaném vzduchu, po podání laktózy.

Co je laktóza intolerance?

Laktózová intolerance patří mezi poruchy zažívání způsobené poruchou vstřebávání laktózy. Laktóza je mléčný cukr, který se nachází v mléčných produktech ( 1 ). Tato intolerance se projevuje celou řadu příznaků, mezi něž patří průjem, křeče v oblasti břicha nebo nadýmání.

Kde se nachází laktóza v mléce?

Laktóza se také nachází z v mateřském mléce. Téměř každý novorozenec má schopnost laktózu štěpit. Jen velmi ojediněle lze tuto intoleranci prokázat u dítěte mladšího pěti let. Nyní trpí laktózovou intolerancí zhruba 75% světové populace.

Související příspěvky: