Kdo má právo mít advokáta?

Obsah

Kdo má právo mít advokáta?

Kdo má právo mít advokáta?

Advokáta nutně mít nemusíte, ale je to vždy výhodnější, předejdete tím případným chybám, které mohou prodloužit celý proces. Ale jde-li o složité soudní řízení, soud Vám jej přidělí. Je to ve Vašem zájmu. V některých případech je zastupování advokátem dokonce ze zákona povinné (například u dovolacího řízení).

Kde působí advokát?

Vyhledávejte podle města, ve kterém advokát působí, podle oblasti, které se věnuje (trestnímu, rodinnému, obchodnímu právu a podobně) nebo podle jazyka, který advokát ovládá. Advokát Vám může nabídnout právní poradenství nebo právní zastoupení.

Jak získat žádost o určení advokáta?

Právní služby určeného advokáta hradit nebudete, ale musíte prokázat svou nemajetnost. Žádost o určení advokáta směřujte přímo České advokátní komoře a je nutné ji podat na speciálním formuláři. Ten najdete zde nebo na webu České advokátní komory. Za vyřízení žádosti nic neplatíte.

Kde najít právní poradenství?

Vyberte si jednu z organizací, která nabízí bezplatné poradenství. Získáte tak základní orientaci ve svém problému a pak se rozhodnete, jak dále. Můžete také vyhledat advokáta a nechat se v případu zastupovat. Nemůžete si jej dovolit? I pro tyto případy existuje řešení. Potřebuji právní poradenství. Kde mám hledat?

Související příspěvky: