Jaká je doba splatnosti dluhopisu?

Obsah

Jaká je doba splatnosti dluhopisu?

Jaká je doba splatnosti dluhopisu?

Délku splatnosti dluhopisu si určuje emitent sám. Zpravidla tak učiní na základě analýzy své společnosti a jejího investičního záměru, pro který emisi dluhopisů vydává. Z dostupných statistik vychází, že investoři mají nejraději dluhopisy se splatností 3 až 5 let.

Kde musí být splatnost dluhopisu uvedena?

Základní dokumenty, ve kterých musí být splatnost dluhopisu uvedena, určuje přímo Zákon o dluhopisech. Jsou jimi: prospekt emise, pokud jej emitent vydává. Pokud emitent ze své iniciativy uvede splatnost dluhopisů i v dalších dokumentech, které v souvislosti emisí dluhopisů vydává, není to nikdy na škodu.

Co se vztahuje na státní dluhopisy?

Na státní dluhopisy se stejně jako na korporátní vztahuje 15% srážková daň. Tu odvádí sám emitent (v tomto případě stát) a investorům už na účty zasílá "čisté peníze". Investoři se tak nemusejí vůbec o nic starat. Podle ekonoma Martina Mašáta nejsou státní dluhopisy „žádné velké terno“.

Co je životnost dluhopisu?

Zjednodušeně ji můžeme vysvětlit jako životnost dluhopisu, či časové období, na které investor poskytuje emitentovi finanční prostředky. Po uplynutí tohoto období majitel dluhopisu obdrží zpět svou investici. Výše finančních prostředků, které obdrží majitel dluhopisu, se rovná jmenovité hodnotě dluhopisu (jistině).

Související příspěvky: