Co můžeme považovat za krystalizaci v pevném stavu?

Obsah

Co můžeme považovat za krystalizaci v pevném stavu?

Co můžeme považovat za krystalizaci v pevném stavu?

Za krystalizaci v pevném stavu můžeme považovat všechny fázové změny v horninách, které jsou spojeny s metamorfními pochody a všechny typy polymorfních přeměn. Některé minerály jsou vyvinuty v dokonalých krystalech, jiné mají vyvinutou jen část krystalových ploch nebo plochy vyvinuty vůbec nemají.

Jaké jsou růstové směry krystalových ploch?

Kolmice spuštěné ze zárodečného bodu (většinou totožný se středem krystalu) na krystalové plochy udávají růstové směry těchto ploch. Rychlost postupu dané krystalové plochy při jejím růstu se označuje jako růstová rychlost. Plochy se stejným tvarem a růstovou rychlostí označujeme jako fyzikálně a krystalograficky stejnocenné.

Co se projevuje při krystalizaci?

Každý vznik krystalu je definován fyzikálně chemickými podmínkami. Jsou to především teplota a tlak při krystalizaci a složení krystalizující fáze. Změna podmínek při krystalizaci se může projevit na výsledných krystalech např. vznikem jiného krystalového tvaru nebo odlišnými fyzikálními vlastnostmi.

Co je Krystalová mříž?

Termín "krystal" by měl být chápán jako látka, ve které jsou nejmenší částice, atomy uspořádány v určitém pořadí. Tvoří krystalovou mříž - trojrozměrně uspořádané prostorové uspořádání.

Související příspěvky: