Kde se nachází největší kolonie lesních mravenců?

Obsah

Kde se nachází největší kolonie lesních mravenců?

Kde se nachází největší kolonie lesních mravenců?

- Největší známá kolonie lesních mravenců se nachází na severním japonském ostrově Hokkaidó, v Evropě pak na hoře Kleť v jižních Čechách. - Mravenčí samička (královna) se dožívá stáří až 25 let, v zajetí v laboratorních podmínkách bylo prokázáno i 29 let, což je (spolu s termity) nejdelší dosažitelný věk u hmyzu.

Kde může mravenec žít v mraveništi?

- V jednom mraveništi může žít i více než 1 milion jedinců, v mravenčí kolonii pak mnoho milionů. - Největší známá kolonie lesních mravenců se nachází na severním japonském ostrově Hokkaidó, v Evropě pak na hoře Kleť v jižních Čechách.

Kdo je nejrozšířenější mravenec?

U nás nejrozšířenější jsou dva blízce příbuzné druhy – mravenec pospolitý ( Formica polyctena) a mravenec lesní ( Formica rufa ). Ani ti však nebývají nikterak hojní a komplex několika desítek či stovek mravenišť je již spíše výjimkou.

Co dělat, když se mravenci hromadí?

Domáci rady a tipy 1 Pěstování máty, eukalyptu, bazalky či levandule, které mají silné aroma, mravence odpuzuje. 2 Pod oknem zasadíme cibuli, česnek nebo řebříček a mravencům se nebude chtít putovat přes voňavé záhony. 3 Na místo, kde se mravenci hromadí, nastražíme osolený celer posypaný skořicí, což způsobí, že se za pár dnů odstěhují. 4 Do míst, kde se objeví mravenci, a na pravidelné cestičky dáme aromatické látky: jalovcový list, kerblík, skořici, majoránku, hřebíček. Mravenci urychleně opustí takový prostor.

Související příspěvky: