Prečo sú katalyzátory súčasťou automobilov?

Obsah

Prečo sú katalyzátory súčasťou automobilov?

Prečo sú katalyzátory súčasťou automobilov?

8.2. 2016 14:20 Katalyzátory sú súčasťou výfukových systémov automobilov už niekoľko desaťročí. Prečo sa nedá jednoducho rozoznať, či je ešte funkčný a čo robiť v prípade jeho poruchy? Kto dnes nemá aspoň štyridsať rokov, len ťažko si môže pamätať časy, kedy sa ešte okolo auta šírila typická vôňa olovnatého benzínu.

Znižuje sa trojčinný katalyzátor?

Znižuje sa tak množstvo všetkých troch škodlivín, preto sa takémuto zariadeniu hovorí aj trojčinný, alebo nie celkom správne trojcestný katalyzátor. Ako mnoho iných vynálezcov, aj Houdry však predbehol dobu, pretože jeho zariadenie nepracovalo s vtedajším benzínom.

Čo sú katalyzátory zážihových motorov?

Katalyzátory zážihových motorov sú v zásade stále rovnaké, zmenil sa len ich počet, umiestnenie a množstvo lambda sond. Okrem toho je už dlhšiu dobu známa aj ich alternatívna konštrukcia, ktorá sa ale presadzuje stále častejšie a do budúcnosti bude jej podiel narastať.

Kto sú automobily vybavené katalyzátorom?

Nimi boli zväčša vybavené automobily, ktorých životný cyklus v tom čase už len dobiehal. Práve s nimi môžu mať majitelia na emisných kontrolách najväčšie problémy. Často sa však dajú vyriešiť novým katalyzátorom, ktorý môže znížiť emisie oveľa výraznejšie než ten, ktorý je v aute zabudovaný od výroby.

Související příspěvky: