Kde jsou konkrétní přestupky upraveny?

Obsah

Kde jsou konkrétní přestupky upraveny?

Kde jsou konkrétní přestupky upraveny?

Konkrétní přestupky jsou upraveny v zákoně č. 251/2016 Sb., o některých přestupcích. Mimo to jsou přestupky stanoveny i ve zvláštních zákonech. Tyto zvláštní zákony poté mají při použití přednost.

Kdo může přestupky projednávat?

Přestupky může ale projednávat i obecní a státní policie nebo jiné správní úřady (např. katastrální úřad), pokud tak určí zvláštní zákony. Například přestupky na úseku ochrany přírody a krajiny projednává Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP).

Kdo má právo na přestupek?

Jde např. o zákon o státní památkové péči, zákon o nemocenském pojištění nebo typicky zákon o provozu na pozemních komunikacích. Přestupek může spáchat fyzická i právnická osoba. Aby byl přestupek spáchán, je nutné zavinění, přičemž zavinění může být úmyslné nebo nedbalostní.

Kdo je komise pro projednávání přestupků?

O přestupku může rozhodovat také komise pro projednávání přestupků. Komisi pro projednávání přestupků zřizuje starosta obce, který určí, které přestupky komise projednává namísto obecního úřadu. [4] Přestupky může ale projednávat i obecní a státní policie nebo jiné správní úřady (např. katastrální úřad), pokud tak určí zvláštní zákony.

Související příspěvky: