Kde najdeme vitamín B12?

Obsah

Kde najdeme vitamín B12?

Kde najdeme vitamín B12?

Zdroje vitamínu B12 najdeme především: 1 v živočišných produktech jako je maso, vejce, mléko a mléčné výrobky, 2 v mase je pak nejvíce obsažen v játrech, ledvinách a srdci. More ...

Co je Vnitřní faktor vitamínu B12?

Vnitřní faktor je důležitý, protože pomáhá chránit před nedostatkem vitamínu B12. Váže se totiž na tento vitamín v žaludku a umožňuje tak jeho vstřebávání. Bez navázaného vnitřního faktoru lidské tělo není schopno vitamín B12 vstřebat, takže pak můžete trpět jeho nedostatkem i tehdy, když ho v potravě přijímáte dostatečné množství.

Jaká je hladina vitamínu B12 v mozku?

Nízká hladina vitamínu B12 v organizmu je spojena s řadou poruch nálad a onemocněním mozku, jako jsou například deprese nebo demence (21, 22). Deprese z nedostatku vitamínu B12 je často vysvětlována "homocysteinovou teorií vzniku deprese" (23, 24, 25).

Kde se nachází vitamín B12 v potravinách?

Vitamín B12 se nachází v celé řadě potravin živočišného původu, zejména pak v hovězím či vepřovém mase, rybách, drůbeži, vejcích a mléčných výrobcích. Často se také přidává do dalších potravin, jako jsou například některé druhy pečiva a chleba nebo rostlinné mléko. Bohužel je nedostatek vitamínu B12 poměrně častý, zejména u starší populace ( 1 ).

Související příspěvky: