Jak udržitelný stav rybničních ekosystémů?

Obsah

Jak udržitelný stav rybničních ekosystémů?

Jak udržitelný stav rybničních ekosystémů?

Dlouhodobě udržitelný stav rybničních ekosystémů je existenčně závislý na zachování přiměřených hospodářských aktivit na rybnících a umožňuje i zachování a případné další rozšíření mimoprodukčních funkcí těchto ekosystémů. Jako určité východisko je aplikace diferencovaného způsobu hospodaření, zejména u rybníků řazených v rybničních soustavách.

Co je problematika hospodaření na rybnících?

Problematika hospodaření na rybnících a úloha rybníků v současné krajině a ve vodních ekosystémech patří mezi velice složité komplexní problémy a při jejich řešení dochází ke střetům mezi zájmy produkčních rybářů, kteří na rybnících hospodaří, zájmy ochrany přírody a zájmy uživatelů povrchové vody, kterou rybníky zatěžují zvýšeným přísunem živin.

Proč jsou rybníky nasazovány rybami?

Rybníky byly dlouho pouze nasazovány rybami a následně loveny bez intenzifikačních opatření. Zhruba od poloviny 19. století spolu s rozvojem rybářského a hydrobiologického výzkumu se začínají uplatňovat různé zásahy vedoucí ke zvyšování trofie rybníků. Patří mezi ně letnění, vápnění či přikrmování.

Jak se dívat na rybníky?

Na rybníky se musíme začít dívat ne jako na vanu pro ryby, ale jako na něco, co všichni potřebujeme. Rybu nepotřebujeme všichni. Ale všichni potřebujeme mít dobré klima. Všichni potřebujeme, abychom měli dobrou kvalitu vody. Aby rybníky fungovaly. Rybníky, ve kterých by se dalo koupat, aby jeden pohledal.

Související příspěvky: