Jaký je celkový počet obětí v jaderné elektrárně Černobyl?

Obsah

Jaký je celkový počet obětí v jaderné elektrárně Černobyl?

Jaký je celkový počet obětí v jaderné elektrárně Černobyl?

Britští vědci Ian Fairlie a David Sumners ve studii z tohoto měsíce vypracované pro evropské Zelené odhadují, že celkový počet obětí, které zemřely nebo zemřou následkem výbuchu v jaderné elektrárně Černobyl, dosáhne 30 000-60 000 životů.

Kdo byl příčinou Černobylského výbuchu?

Právě skupina Světové zdravotní organizace posuzovala zdravotní dopady černobylského výbuchu. Do oněch 4000 tisíc bylo zahrnuto přibližně 50 havarijních pracovníků (tzv. likvidátorů), devět dětí, které zemřely na rakovinu štítné žlázy a dalších asi 3940 lidí, u nichž se předpokládá, že by mohli zemřít na rakovinu způsobenou ozářením.

Jak se zvýšil počet evakuovaných obyvatel z Černobylu?

Evakuace obyvatel z oblasti Černobylu začala 36 hodin po havárii. V květnu 1986, o měsíc později, už byli přemístěni všichni, kdo žili v okruhu 30 km kolem elektrárny (asi 116 000 lidí). Celkový počet evakuovaných se nakonec vyšplhal na 350 tisíc.

Proč se stala tragédie na jaderné elektrárně Černobyl?

„Potkala nás tragédie, nehoda na jaderné elektrárně Černobyl. Způsobilo to bolest mnoha sovětským lidem a vyvolalo paniku v zahraničí,“ řekl tehdejší vůdce sovětů Michail Gorbačov.

Související příspěvky: