Jak nahradit bipolární elektrolytický kondenzátor?

Obsah

Jak nahradit bipolární elektrolytický kondenzátor?

Jak nahradit bipolární elektrolytický kondenzátor?

Bipolární elektrolytický kondenzátor lze nouzově nahradit dvěma sériovými elektrolytický mi kondenzátory, každý antipalarelně překlenutý diodou, která snese prvotní připnutí kapacity na zátěž (rozběhový proud je omezen jen činným odporem vinutí). Polarita rozběhového kondenzátoru při připojení na motor je tedy prakticky libovolná.

Co jsou kondenzátory?

Kondenzátory jsou pasívní elektronické součástky, jejichž charakteristickou vlastností je kapacita [F]. Dalším důležitým parametrem je jmenovité napětí [V], které udává maximální napětí, na kterém je možné kondenzátor trvale provozovat.

Jak se vyrábí pevné kondenzátory?

Pevné kondenzátory se vyrábí jak pro vývodovou montáž, tak i miniaturizované pro povrchovou montáž SMD . Kondenzátor je tvořen čtvercovými nebo kruhovými elektrodami s dielektrikem ze speciální keramiky s velkou permitivitou. Většinou se vyrábí sintrováním keramického prachu při 1100 až 1900 °C do požadovaného tvaru.

Jaké jsou nejlepší zdroje kondenzátorů pro domácí účely?

Pro domácí účely je jako zdroj náhradního kondenzátoru nejlepší sběrna elektroodpadu a vybrakovaná nějaká starší automatická pračka. Nejlepší zdroj rozběhových kondenzátorů pro profi je firma Elektronické součástky Ostrava. Podle kapacity 12uF jde asi o trvale připojený rozběhový kondenzátor.

Související příspěvky: