Jak se zbavit rezistence bakterií na antibiotika?

Obsah

Jak se zbavit rezistence bakterií na antibiotika?

Jak se zbavit rezistence bakterií na antibiotika?

Rezistence bakterií na antibiotika patří mezi největší překážky, se kterými se dnešní medicína musí vypořádat. Rezistence na antibiotika v řadě zemí již dnes způsobuje krizové situace a odborníci se proto urychleně snaží najít řešení. A díky jednomu novému klinickému hodnocení se zdá, že by se mohlo začít blýskat na lepší časy.

Jaké jsou antibiotika na bakteriální buňku?

Podle mechanismu účinku na bakteriální buňku se dělí do několika skupin: 1 Antibiotika, která inhibují syntézu buněčné stěny: beta-laktamová antibiotika, monobaktamy, karbapenemy, glykopeptidy, bacitracin. 2 Antibiotika, která narušují cytoplasmatickou membránu: polyeny, polymyxiny, azoly, amfotericin B, ionofory. 3 Antibiotika, která inhibují syntézu nukleových kyselin: inhibicí DNA-gyrázy: aminoglykosidy, novobiocin, chinolony; inhibicí RNA-polymerázy: ansamyciny.

Co jsou antibiotika?

Antibiotika jsou látky, které inhibují růst (množení) mikroorganismů (bakteriostatické), nebo je usmrcují (baktericidní).Jsou produkovány bakteriemi nebo houbami. Účinné jsou i jejich (semi)syntetické deriváty. Ze širšího hlediska se k nim řadí i jiné antimikrobiální látky, tj. chemoterapeutika (syntetické substance) – sulfonamidy a chinolony.

Související příspěvky: