Jaké jsou účinky půdy žížal?

Obsah

Jaké jsou účinky půdy žížal?

Jaké jsou účinky půdy žížal?

Půda, která díky působení žížal dobře vsakuje a zadržuje vodu, je účinnou ochranou před povodní. Aktivita žížal brání vzniku špatně propustné krusty na povrchu půdy, čímž napomáhá vycházení rostlin a vsakování vody. V těžkých půdách jsou chodby žížal základním prostorem, do něhož mohou pronikat kořínky rostlin.

Proč jsou žížaly náchylné k podmáčení?

Půdy jsou pak méně náchylné k podmáčení během zimy a jara a více vody se tak dostává přímo ke kořenům rostlin. Chodby žížal zvyšují odolnost půdy vůči erozi. Půda, která díky působení žížal dobře vsakuje a zadržuje vodu, je účinnou ochranou před povodní.

Které jsou živočišné složkou půdy?

Žížaly jsou nejvýznamnější živočišnou složkou půdy. Společně s dalšími živočichy a mikroorgasnismy tvoří půdní edafon, který zajišťuje v půdě přeměnu prvků, tok živin a energií. Působí při rozkladu organické hmoty a tvorbě humusu - nejúrodnější části půdy. Přeměňují složité organické sloučeniny na formy jednoduché, které mohou využívat rostliny.

Jak zvýšit odolnost půdy vůči erozi?

Chodby žížal zvyšují odolnost půdy vůči erozi. Půda, která díky působení žížal dobře vsakuje a zadržuje vodu, je účinnou ochranou před povodní. Aktivita žížal brání vzniku špatně propustné krusty na povrchu půdy, čímž napomáhá vycházení rostlin a vsakování vody.

Související příspěvky: