Co je opravné daňové přiznání?

Obsah

Co je opravné daňové přiznání?

Co je opravné daňové přiznání?

Toto přiznání nahrazuje původně podané daňové přiznání, ke kterému se tak vůbec nepřihlíží. Zákon připouští i opakované podání opravného přiznání. Opravné daňové přiznání se podává na stejném tiskopise jako řádné přiznání k dani z příjmu fyzických osob. V záhlaví přiznání však musí být uvedeno, že se jedná o opravné daňové přiznání.

Co je dodatečné daňové přiznání?

V záhlaví přiznání musí být výslovně uvedeno, že se jedná o dodatečné daňové přiznání. Pan Novák během roku pracoval u dvou společností, u obou podepsal prohlášení k dani.

Kdy je nutné dodatečné daňové přiznání uvést?

V dodatečném daňovém přiznání je nutno tento den uvést. Dodatečné daňové přiznání k dani z příjmu fyzických osob se podává na stejném tiskopise jako řádné přiznání k dani z příjmu fyzických osob. V záhlaví přiznání musí být výslovně uvedeno, že se jedná o dodatečné daňové přiznání.

Jak opravit chybu v odevzdaném daňovém přiznání?

Možnosti, jak napravit chybu v odevzdaném daňovém přiznání k dani z příjmu fyzických osob jsou dvě. Upraveny jsou v zákoně o správě daní a poplatků (§ 41). Při podání opravného či dodatečného daňového přiznání je potřeba na předepsaném tiskopise uvést rozdíly proti poslední známé daňové povinnosti.

Související příspěvky: