Kdo je Egyptská arabská republika?

Obsah

Kdo je Egyptská arabská republika?

Kdo je Egyptská arabská republika?

Egypt, oficiálně Egyptská arabská republika (EAR) (جُمهورِيّةُ مِصرَ العَرَبيّةِ) (ve staré češtině Ejipt) je arabská republika v severovýchodní Africe (malou částí též v Asii), ležící na Nilu. Na západě hraničí s Libyí, na jihu se Súdánem, na severovýchodě s Izraelem.

Kdo jsou Egypťany?

Arabové jsou známí nositeli islamských tradic, Beduíni jsou stálý kočovnící z pouští, Núbijci potomci původní Númibie (známou pro své zlato, připojena k Egyptu) a Berbeři pro změnu soudružná měnšina, která se asi nejméně ze všech cítí býti Egypťany. Drtivá většina Egypťanů se hlásí k sunnitskému islámu, který je i státním náboženstvím.

Kdo jsou dnešní Egypťany?

Většina dnešních Egypťanů jsou Arabové (a různi míšenci a jejich potomci) a vedle nich existuje pouze velmi malá část rozdělená především mezi etnika Beduínů, Núbijců, Berberů a Koptů. Arabové jsou známí nositeli islamských tradic, Beduíni jsou stálý kočovnící z pouští, Núbijci potomci původní Númibie (známou pro své zlato, připojena k Egyptu) a Berbeři pro změnu soudružná měnšina, která se asi nejméně ze všech cítí býti Egypťany.

Související příspěvky: