Kdo je největším obnovitelným zdrojem elektřiny?

Obsah

Kdo je největším obnovitelným zdrojem elektřiny?

Kdo je největším obnovitelným zdrojem elektřiny?

V současné době jsou vodní elektrárny nejvýznamnějším nízkoemisním a obnovitelným zdrojem. Dodávají téměř 17 % světové elektřiny a okolo 70 % obnovitelné elektřiny, plánován je i jejich další významný rozvoj. Existují země, které produkují ve vodních zdrojích přes 50 % elektřiny.

Kdo produkuje elektřinu ve vodních zdrojích?

Existují země, které produkují ve vodních zdrojích přes 50 % elektřiny. Jde například o Norsko, kde se jedná dokonce o přes 90 %, Paraguay, Brazílie, Kanada, Venezuela a Rakousko. Značný podíl mají z evropských států i Švédsko a Švýcarsko.

Kde je největší vodní elektrárna v zemi?

V této zemi je i největší vodní elektrárna Tři soutěsky na řece Jang-c‘-ťiang s výkonem 22,5 GW. Využívá 32 hlavních Francisových turbín s výkonem 700 MW a dvě malé s výkonem 50 MW. Má gigantické rozměry. Výška hráze je 185 m, její šířka u paty 115 m a na hřebeni 40 m, její délka pak 2335 m.

Kde dodávají elektřinu?

Dodávají téměř 17 % světové elektřiny a okolo 70 % obnovitelné elektřiny, plánován je i jejich další významný rozvoj. Existují země, které produkují ve vodních zdrojích přes 50 % elektřiny. Jde například o Norsko, kde se jedná dokonce o přes 90 %, Paraguay, Brazílie, Kanada, Venezuela a Rakousko.

Související příspěvky: