Proč jsou žáby vysoce jedovaté?

Obsah

Proč jsou žáby vysoce jedovaté?

Proč jsou žáby vysoce jedovaté?

Ve skutečnosti si však tyto vysoce jedovaté látky nevyrábí žába sama, ale získává je díky jedovatým živočichům, které požírá. Díky této skutečnosti většinou žáby držené v zajetí jedovaté sekrety postrádají a tudíž nejsou pro člověka nijak výrazně nebezpečné.

Jak je žába jedovatá?

U žab to platí prakticky vždy: Jakmile je žába barevná, je jedovatá. A tyhle jsou z nich jedovaté nejvíc: Pralesnička strašná je největší z druhů šípových žab a může v dospělosti dorůst až 55 mm, přičemž samice jsou typicky větší než samci.

Jaké jsou jedovaté žáby na mravence?

Ve dne se jedovaté žáby honí na mravence, červy, termity a další hmyz. Podle vědců je dietou obojživelníků, která ovlivňuje vysoký stupeň toxicity jedu. Stovky alkaloidů, které se nacházejí na kůži pestrobarevných žab, vstupují do těla jen s jídlem.

Co se stane, když zvíře vyrobilo jed?

Když už zvíře investuje energii do toho, aby vyrobilo prudký a často i smrtící jed, musí se snažit i o to, aby to všichni kolem věděli. A tak si tato zvířata vyvinula kromě toxinů i pestré barvy, které říkají: „Bacha, já mám v sobě jed!“ U žab to platí prakticky vždy: Jakmile je žába barevná, je jedovatá.

Související příspěvky: