Jak je žába jedovatá?

Obsah

Jak je žába jedovatá?

Jak je žába jedovatá?

U žab to platí prakticky vždy: Jakmile je žába barevná, je jedovatá. A tyhle jsou z nich jedovaté nejvíc: Pralesnička strašná je největší z druhů šípových žab a může v dospělosti dorůst až 55 mm, přičemž samice jsou typicky větší než samci.

Proč jsou žáby vysoce jedovaté?

Ve skutečnosti si však tyto vysoce jedovaté látky nevyrábí žába sama, ale získává je díky jedovatým živočichům, které požírá. Díky této skutečnosti většinou žáby držené v zajetí jedovaté sekrety postrádají a tudíž nejsou pro člověka nijak výrazně nebezpečné.

Jaké jsou jedovaté rostliny?

Nepříjemné zarudnutí způsobuje například škumpa a po dotyku třemdavy vám mohou naskákat solidní puchýře. Slabě jedovatý je i jalovec ( Juniperus communis ), cypřiše ( Chamaecyparis) a túje ( Thuja ). V mnoha případech slouží jedovaté rostliny zároveň jako léčivky – buď jsou užívány jako sušené drogy, nebo se využívají k výrobě léků.

Jak vybrat výsadbu na zahradě?

Zvláště v rodinách s malými dětmi je potřeba zvážit, co chcete na zahradě mít, a včas si zjistit, zda mezi zvolenými druhy nejsou i některé jedovaté. Správným výběrem výsadby si ušetříte horké chvilky. Nejmenší děti mají potřebu všechno ochutnat a co najdou, strčí do pusy.

Související příspěvky: