Proč se svíčky připojí k napětí?

Obsah

Proč se svíčky připojí k napětí?

Proč se svíčky připojí k napětí?

Před startováním se svíčky připojí k napětí. Žhavící svíčka se poté zahřeje na teplotu 800 °C až 1000 °C. Teplo, které svíčky dodají navíc, zlepší schopnost vznětového motoru nastartovat i při velmi nízkých venkovních teplotách. Zajímavost: V 60. letech proces startování trval až 30 sekund. V 80. letech už jenom 3 až 5 sekund.

Jaké jsou funkce žhavících svíček?

Vzniklé teplo samo tedy nezvládne motor uvést do chodu. Potřebné teplo je nutné přivést odjinud, k tomu slouží žhavící svíčky. Trocha teorie ještě nikomu neuškodila, a tak se na žhavicí svíčky, jejich funkci a výměnu podíváme zblízka. Hlavním funkcí žhavících svíček je dodání přídavné energie (tepla) pro uvedení motoru do chodu.

Kde jsou žhavící svíčky umístěné?

Kde žhavící svíčky najdeme? Svíčky jsou umístěné v hlavě válců, přesně na okraji tzv. oblaku rozvířeného paliva. Díky přesnému umístění svíček je teplo dodáváno přesně do míst, kde je nejvíce potřebné. Zároveň však žhavící svíčky nesmí zasahovat do spalovacího procesu.

Jak postupovat při výměně svíček?

Proto je všeobecně doporučováno, aby testování svíček a jejich výměnu prováděli mechanici mající správné znalosti a samozřejmě i vybavení. Pokud se na výměnu svíček cítíte, postupujte velmi opatrně. V případě, že motor kolem bodu mrazu špatně startuje nebo dokonce nestartuje vůbec, bývají příčinou závady nefunkční žhavící svíčky.

Související příspěvky: