Jak vznikají ledvinové kameny?

Obsah

Jak vznikají ledvinové kameny?

Jak vznikají ledvinové kameny?

Ledvinové kameny (někdy také nazývané jako močové kameny nebo nefrolitiáza) vznikají ukládáním pevných (tuhých) odpadních látek v ledvinách ve formě krystalků. Existují 4 základní druhy ledvinových kamenů, ale až v 80% případů se jedná o ledvinové kameny tvořené šťavelanem (oxalátem) vápenatým.

Jaké jsou diety při ledvinových kamenech?

Dieta při ledvinových kamenech by měla zahrnovat také dostatečný příjem vlákniny a mléka. Ve svém jídelníčku byste naopak měli omezit živočišné bílkoviny, sůl a tvrdý alkohol. Neuškodí ani pravidelný pohyb a při obezitě je vhodná redukce tělesné hmotnosti.

Kdy jsou ledvinové kameny tvořeny?

Ostatní druhy ledvinových kamenů jsou tvořeny struvitem (struvitové ledvinové kameny), kyselinou močovou (urátové ledvinové kameny) a cystinem (cystinové ledvinové kameny) ( 2, 3 ).

Jak snížit riziko vzniku ledvinových kamenů?

V tomto článku se podíváme na 8 přírodních tipů, které vám pomohou snížit riziko vzniku ledvinových kamenů. Shrnutí: Ledvinové kameny vznikají krystalizací odpadních látek v ledvinách do podoby tvrdých kamenů. Patří mezi časté zdravotní potíže a odchod větších kamenů z močových cest může vyvolávat velkou bolest.

Související příspěvky: