Jaké jsou účinky nízkých dávek geneticky modifikovaných potravin?

Obsah

Jaké jsou účinky nízkých dávek geneticky modifikovaných potravin?

Jaké jsou účinky nízkých dávek geneticky modifikovaných potravin?

Nejasné jsou i dlouhodobé účinky nízkých dávek geneticky modifikovaných potravin, které současná věda zatím nebyla schopna prostudovat. Někteří toxikologové například varují před rizikem tzv. vývojové toxicity pro plod vyvíjející se v těle matky, kterou naznačily experimenty se zvířaty.

Co jsou geneticky modifikované potraviny?

Geneticky modifikované potraviny jsou potraviny, které jsou vyrobeny z geneticky modifikovaných organismů. Tyto organismy jsou výsledkem laboratorní práce, při níž se geny z jednoho druhu vloží do jiného. Technologie genetického inženýrství (GI) nemá s tradičním křížením nic společného a nese s sebou specifická rizika.

Proč jsou geneticky modifikované potraviny kontroverzní?

Geneticky modifikované potraviny jsou velmi kontroverzním tématem. Ovšem navzdory vzrušeným diskuzích, které kolem nich panují, nacházíme geneticky modifikované potraviny v celé řadě potravinářských výrobků (a často o tom ani nevíme). Je proto důležité dozvědět se o geneticky modifikovaných potravinách trochu více.

Kde jsou geneticky modifikované potraviny rozšířené?

V Evropě zatím nejsou geneticky modifikované potraviny tak rozšířeny jako v USA, kde je jimi trh doslova zaplaven. Asi 70 – 90% geneticky modifikovaných potravin se používá jako krmivo pro dobytek a v USA drtivá většina (95%) všech na maso chovaných zvířat konzumuje geneticky modifikovaná krmiva.

Související příspěvky: