Jak antibiotika fungují?

Obsah

Jak antibiotika fungují?

Jak antibiotika fungují?

Jak antibiotika fungují? Podle způsobu účinku rozdělujeme antibiotika na bakteriocidní (zabíjí baktérie) a bakteriostatická (zpomalují růst a množení baktérií). Antibiotika působí následujícími mechanizmy:

Co jsou antibiotika?

Co jsou antibiotika? Antibiotika jsou léky na léčbu bakteriálních infekcí. První „moderní“ antibiotika lékaři použili v roce 1936. Před objevem antibiotik bylo až 30% bakteriálních infekcí smrtelných ( 1 ). Díky antibiotikům tak dokážeme vyléčit některé bakteriální infekce, které dříve pacienta spolehlivě zabily.

Jaké jsou působení antibiotik na bakterie?

Podle působení na bakterie se antibiotika dělí na dvě velké skupiny: baktericidní a bakteriostatická. První skupina bakterie hubí (tj. usmrcuje), bakteriostatická zastavují jejich množení, ale mnoho bakteriostatických antibiotik působí ve vyšších koncentracích rovněž baktericidně.

Jak dlouho začnete užívat antibiotika?

Začínají účinkovat ihned poté, co si je vezmete, ale to za jak dlouho skutečně zaberou a budete se cítit lépe závisí na řadě faktorů, včetně druhu infekce. Ve většině případů pocítíte nějaké zlepšení za 2 – 3 dny poté, co začnete antibiotika užívat.

Související příspěvky: