Jak aplikovat genovou terapii v oku?

Obsah

Jak aplikovat genovou terapii v oku?

Jak aplikovat genovou terapii v oku?

Tým Roberta MacLarena z Oxfordu však prvním pacientům již aplikoval genovou terapii spočívající v injektování syntetického viru do sítnice. Zde virus uvolní modifikovanou část DNA, díky níž se oko lépe dovede poprat se zánětlivým onemocněním, kvůli kterému přehnaně aktivní imunitní systém napadá vlastní zrakové buňky v oku.

Jaké jsou metody genové terapie?

Také Berry s kolegy sáhl po genové terapii, a také jejich metoda doručí (pomocí upraveného viru) do sítnice gen upravující zdejší podmínky. V jeho případě však daný gen donutí oční nervové buňky, tzv. ganglionové buňky, začít produkovat protein citlivý na zelené světlo.

Co je genová terapie?

Samotné provedení genové terapie zahrnuje: 1 Vytvoření genetické informace (metodami rekombinantní DNA ), která je určená pro transport do buněk. 2 Vytipování buněk, do kterých bude upravená genetická informace vnesena. Genová terapie se může provádět jak in vivo (kdy jsou cílové buňky po celou dobu součástí organismu), tak in vitro (kdy ... 3 Výběr vhodného vektoru (nosiče), který bude použit pro vpravení genetické informace do cílových buněk. Možností je mnoho - např. ...

Související příspěvky: