Jaký je vliv estrogenů na pohlavní činnost?

Obsah

Jaký je vliv estrogenů na pohlavní činnost?

Jaký je vliv estrogenů na pohlavní činnost?

Nejdéle je znám vliv estrogenů na rozmnožovací a pohlavní činnost. Chemicky patří estrogeny k steroidním hormonům, které snadno procházejí buněčnou membránou a působí přímo na genovou expresi v buněčném jádře.

Kde lze měřit estrogeny?

Estriol lze měřit v mateřské krvi nebo v moči. Nejdůležitější a poměrně zásadní funkcí estrogenů je jejich vliv na vývoj a funkci pohlavních orgánů, na rozvoj sekundárních pohlavních znaků, na sexuální chování.

Co jsou estrogeny?

Estrogeny jsou ženské pohlavní hormony steroidní povahy, které se syntetizují z androgenů působením specifických enzymů. Jejich název je odvozen od tzv. estrálního cyklu. Estrální cyklus označuje pravidelně se opakující přirozené změny v organismu, které jsou důsledkem působení pohlavních hormonů a slouží k zajištění reprodukce.

Jak zvýšit hladinu estrogenu u žen?

Tělo ví, jak velkou hladinu estrogenů potřebuje a samo si ji reguluje. V období menopauzy u žen nastávají návaly horkosti, nervozita, podráždění a dochází ke změnám nálady. Snížení hladiny estrogenu způsobuje vyplavování vápníku z těla, a tím i řídnutí kostí a osteoporózu.

Související příspěvky: