Co je plíseň na povrchu chleba?

Obsah

Co je plíseň na povrchu chleba?

Co je plíseň na povrchu chleba?

Plíseň totiž není tvořena jen viditelnou, nazelenalou vrstvou na povrchu potraviny, ale vysílá také své kořínky dovnitř. A jelikož chléb je pórovitý, mohou se jím plísňové výhonky šířit velmi rychle. Pokud na povrchu chlebu objevíme plíseň, bude jí už pravděpodobně prolezlý (téměř) celý.

Jak vypadá plíseň na chlebu?

Plíseň na chlebu může zpočátku vypadat jen jako trochu bíle pomoučená kůrka. Kdo kupuje druhy chleba, jejichž kůrka je skutečně mírně pomoučená, může se snadno splést. Jakmile je kůrka zelená, je plíseň prorostlá i ve střídě. Mykologové chleba v takovém stavu označují za přímo toxický.

Jak se projevuje zelená plíseň?

Jen pro představu, penicilium (zelená plíseň) může za jeden den vyrůst o přibližně 2 mm. Zpočátku se projevuje její bílé mycelium, které nemusíme ihned poznat od zamoučnění. „Když už to zelená, tak už jsou tam spory a houba je rozrostlá i dovnitř.

Co je plíseň bělavá?

Vlastní plíseň pak může vypadat jako bělavý nebo barevný povlak nebo jako drobná zrnka. Plíseň tvoří spory, díky kterým získává svou barvu, která je nejčastěji zelená, bílá, černá nebo šedá.

Související příspěvky: