Co je helium plynný?

Obsah

Co je helium plynný?

Co je helium plynný?

Helium, (chemická značka He, latinsky Helium) je plynný chemický prvek, patřící mezi vzácné plyny a tvořící druhou nejvíce zastoupenou složku vesmírné hmoty. V přírodě se vyskytuje jako izotop 4 He (se čtyřmi nukleony) a ve stopovém množství i izotop 3 He (se třemi nukleony).

Co je helium?

Chemický prvek helium je jednoatomový, bezbarvý, velice lehký plyn. Helium se vyznačuje značnou chemickou netečností, sloučeniny helia - helidy, jsou nestabilní. Existují pouze helidy rtuti HgHe, HgHe2 a HgHe10. Další sloučeniny helia doposud nebyly popsány.

Jaké jsou chemické vlastnosti helia?

Chemické vlastnosti helia Chemický prvek helium je jednoatomový, bezbarvý, velice lehký plyn. Helium se vyznačuje značnou chemickou netečností, sloučeniny helia - helidy, jsou nestabilní. Existují pouze helidy rtuti HgHe, HgHe2 a HgHe10.

Kdo byl prvním objevem helia?

Helium 1 Historický vývoj. Samotný objev helia byl učiněn zkoumáním spektra sluneční korony, kdy v roce 1868 při zatmění Slunce... 2 Výskyt v přírodě. Zkapalněné helium. Toto helium je nejen kapalina, ale bylo ochlazeno na bod supratekutosti. Helium je... 3 Získávání. Od roku 1917 se v Severní Americe získává helium z ložisek zemního plynu. Od methanu a ostatních plynů se... 4 Související články. More ...

Související příspěvky: