Jak se léčí cukrovka?

Obsah

Jak se léčí cukrovka?

Jak se léčí cukrovka?

Cukrovka se léčí inzulinem, tj. hormonem bílkovinné povahy, umožňujícím, aby mohla glukóza z krve vstoupit do buněk. V buňkách je štěpena na jednodušší látky, přičemž se uvolňuje energie.

Jak se zbavit cukru v krvi?

Ledviny se následně snaží zbavit nadbytečného cukru prostřednictvím moči, což vede k dalším ztrátám vody. Naopak pravidelné pití vody přispívá k rehydrataci (zavodnění) organizmu, což snižuje hladinu cukru v krvi a riziko vzniku diabetu ( 16, 17, 18, 19 ).

Jak reagujete na hladinu cukru v krvi?

Díky tomu zjistíte, jak vaše glykémie reaguje na jednotlivé činnosti, které provádíte a současně zabráníte tomu, aby hladina cukru v krvi vystoupala na příliš vysokou hodnotu (hyperglykémie) nebo naopak příliš klesla (hypoglykémie) ( 2 ).

Proč dieta s obsahem vlákniny zlepšuje hladinu cukru v krvi?

Navíc dieta s obsahem vlákniny pomáhá také léčit diabetes prvního typu, protože snižuje riziko hypoglykémie (pokles hladiny cukru v krvi pod nejnižší předepsanou hodnotu) a zlepšuje řízení hladiny cukru v krvi v důsledku zpomalení vstřebávání ( 13, 14 ). Bohatým zdrojem vlákniny jsou zelenina, ovoce, luštěniny a celozrnné potraviny.

Související příspěvky: