Co je plíseň bělavá?

Obsah

Co je plíseň bělavá?

Co je plíseň bělavá?

Vlastní plíseň pak může vypadat jako bělavý nebo barevný povlak nebo jako drobná zrnka. Plíseň tvoří spory, díky kterým získává svou barvu, která je nejčastěji zelená, bílá, černá nebo šedá.

Proč jíst potraviny napadené plísněmi?

Většině lidí při pomyšlení na to, že by měli jíst potraviny napadené plísněmi, naskakuje husí kůže. Nicméně i když některé druhy plísní vytváří škodlivé toxiny, řada plísní je ušlechtilých a používá se při výrobě chutných pokrmů, jako jsou třeba sýry.

Co jsou plísně?

Plísně (houby) pro správný růst potřebují dostatek vlhkosti a nějakou organickou hmotu, na kterou se mohou uchytit, takže potraviny pro ně představují dokonalou živnou půdu. Existuje tisíce různých druhů plísní a nachází se všude kolem nás. Plísně jsou v podstatě způsob, jak příroda "recykluje" svůj vlastní odpad.

Kde se množí plísně?

Většina plísní také k životu potřebuje vlhkost, ale existují i takzvané xerofilní plísně, které naopak rostou v suchém a sladkém prostředí. Xerofilní plísně někdy můžeme najít v čokoládě, sušeném ovoci nebo pečivu ( 3, 4, 5 ). V potravinách se nemusí množit jen plísně, ale také baktérie. Ty jsou samozřejmě neviditelné.

Související příspěvky: