Proč ryby nepovažují za maso?

Obsah

Proč ryby nepovažují za maso?

Proč ryby nepovažují za maso?

Někteří vtipálci sice ryby nepovažují za maso, ale – když už nic jiného – nedá se popřít, že co do obsahu bílkovin by mohly s jinými druhy mas klidně soupeřit. Třeba sto gramů čerstvého tuňáka má stejné množství bílkovin jako hovězí maso a pouze pět gramů tuku.

Je pravda, že červené maso obsahuje mastné kyseliny?

Je pravda, že některé druhy mohou obsahovat vysoký podíl nasycených mastných kyselin, což může zvyšovat riziko vzniku onemocnění srdce nebo cév. Jenže na druhou stranu červené maso obsahuje spousty bílkovin, které jsou důležité při hubnutí pro naše svaly, vitaminy a hlavně železo.

Jak připravit jídlo z vepřového masa?

Jídla připravovaná z vepřového masa jsou tedy energeticky vydatnější než třeba ty z masa hovězího. Nejlibovějšími druhy vepřového masa jsou kýta, pečeně neboli kotleta a panenka. Kýtu je možné rožnit či smažit a je vhodná na přípravu špízů, závitků nebo řízků. Kotleta nabízí mnoho možností úprav.

Kdo je nejkvalitnější masou?

Zvěřina je totiž jedno z nejkvalitnějších mas. Jenže abyste si na něm skutečně pochutnali, můžete si ho užít spíše na podzim, kdy je jeho sezona. Ale zase pak to stojí za to. Třeba kančí obsahuje jen čtyři gramy tuku, a naopak dvacet gramů bílkovin na sto gramů masa.

Související příspěvky: