Jaká je hladina melatoninu v krvi?

Obsah

Jaká je hladina melatoninu v krvi?

Jaká je hladina melatoninu v krvi?

Vysoká hladina melatoninu tudíž organizmu signalizuje informaci o subjektivní noci jedince. Melatonin může tedy v organizmu fyziologicky působit pouze po tu dobu, kdy je přítomen, tj. v noci. Pro vnějšího pozorovatele může hladina melatoninu v krvi sloužit jako ručičky vnitřních hodin, které rytmus v tvorbě melatoninu řídí.

Jaké jsou účinky melatoninu?

Dostatečné množství melatoninu má následující účinky: 1 Antioxidační účinky – melatonin chrání organismus před škodlivým působením volných radikálů a toxinů 2 Řídí biorytmus člověka – regeneruje buňky celého organismus včetně nervových buněk 3 Redukuje důsledky stárnutí (vrásky, povadlá pleť, horší kvalita vlasu a pokožky) 4 Zvyšuje plodnost, sexuální výkonnost i libido 5 Reguluje krevní tlak More ...

Co je melatonin?

Melatonin, chemicky N-acetyl-5-metoxytryptamín, je hormon přirozeně se vyskytující v našem těle, regulující spánek, bdělost a spánkový rytmus. Říká se mu také hormon tmy a spánku. Ovlivňuje však i mnohé další funkce a systémy v organismu.

Může melatonin ovlivňovat transkripci z deoxyribonukleové kyseliny?

Melatonin jako látka rozpustná v tuku může též prostupovat lipidickými buněčnými membránami a působit přímo v cytoplazmě, či se nespecificky vázat v jádrech buňky, popřípadě ovlivňovat transkripci z deoxyribonukleové kyseliny.

Související příspěvky: