Proč je hnědá barva očí "dominantní"?

Obsah

Proč je hnědá barva očí "dominantní"?

Proč je hnědá barva očí "dominantní"?

Dříve byla hnědá barva očí považována za "dominantní" a modrá byla považována za "recesivní" rys. Moderní věda však ukázala, že barva očí není vůbec takto jednoduchá záležitost.

Jak změnit barvu očí?

Moderní věda však ukázala, že barva očí není vůbec takto jednoduchá záležitost. Barva očí není pouhou směsí barev očí rodičů, jako když se mísí barvy na paletě. Každý z rodičů má dva páry genů na každém chromozomu a existují různé možnosti, jak se tato genetická informace odrazí na barvě očí. Navíc se může v raném období života barva očí změnit.

Co se děje s změnou barvy očí?

Podle výzkumu je změna barvy očí spojena s procesy v nervovém a endokrinním systému a s množstvím melaninu. Proměnlivé oči reagují na stres, zamilovanost a únavu. Změna barvy může být také spojena s prostředím a změnou klimatu. Psychologové říkají, že tito lidé jsou někdy nepředvídatelní a zlomyslní.

Jak vznikají barvy očí u lidí?

Barvu očí u lidí určují tři geny, z nichž dva jsou dobře prozkoumané. Tyto geny zodpovídají za nejběžnější barvy očí - zelenou, hnědou a modrou. Jak vznikají další barvy, jako je šedá, oříškově hnědá a vícebarevné kombinace, není ještě v tuto chvíli zcela jasné nebo vysvětlitelné.

Související příspěvky: