Proč je jaderný odpad Nebezpečný?

Obsah

Proč je jaderný odpad Nebezpečný?

Proč je jaderný odpad Nebezpečný?

Jaderný odpad – nejhorší typ odpadu, do kterého mohou mývalové vlézt. Všichni víme, že je nebezpečný. Hlavně díky těmto filmům. Šikanovali ho, dokud neprožil děsivou nehodu, při které spadl do jaderného odpadu. Nyní se z něj stal Toxický mstitel – první superhrdina zrozený z jaderného odpadu.

Co je jaderný odpad?

Jaderný odpad je odpadem vznikajícím v odvětvích, kde se zpracovávají radioaktivní látky. Jde například o zdravotnictví, průmysl, zemědělství, výzkum a v neposlední řadě energetiku. Reálně se tak může jednat kromě vyhořelého paliva i o různé pomůcky, měřicí přístroje, oděvy, látky, pevné i kapalné látky.

Proč je jaderný odpad velkým tématem?

Jaderný odpad je velkým tématem, které již desítky let rozděluje společnost v pohledu na jaderné technologie. Zastánci argumentují malým množstvím dobře kontrolovatelného odpadu, kdežto odpůrci vytýkají vysokou toxicitu a možné zneužití.

Co se týče jaderného odpadu?

Odpadů je menší množství a není nutné jej skladovat po stovky tisíc let. Stále se ovšem jedná o vysokoaktivní odpady, které je třeba oddělit od životního prostředí. Dříve se rovněž uvažovalo o možnostech ukládání jaderného odpadu pod hladinu oceánů, nebo například o vypouštění jaderného odpadu do vesmíru.

Související příspěvky: