Jaká je spotřeba palmového oleje?

Obsah

Jaká je spotřeba palmového oleje?

Jaká je spotřeba palmového oleje?

Spotřeba palmového oleje celosvětově stoupá. Jedná se však o velmi kontroverzní potravinu. Na jedné straně má řadu pozitivních účinků na lidské zdraví a na druhé straně může zvyšovat riziko kardiovaskulárních onemocnění. V souvislosti s jeho neustále rostoucí výrobou se objevují také otázky ohledně ochrany životního prostředí.

Co má palmový olej na zdraví?

Palmový olej má řadu pozitivních účinků na vaše zdraví. Například podporuje fungování mozku, snižuje rizikové faktory vzniku kardiovaskulárních onemocnění a dodává tělu vitamín A. Palmový olej je skvělým zdrojem tokotrienolů, což je jedna z forem vitamínu E, která má velmi silné antioxidační účinky a pozitivně ovlivňuje zdraví mozku.

Proč se palmový olej získává?

Palmový olej se získává z dužnatých plodů palmy olejné. Někde se mu také říká červený palmový olej, kvůli jeho červeno-oranžové barvě. Hlavním zdrojem palmového oleje je jeden z druhů palmy olejné, s latinským názvem Elaeis guineensis, který se v přírodě volně vyskytuje v západní a jihozápadní Africe.

Co se týče palmového oleje?

Naproti tomu u 10 z 25 pacientů, kteří palmový olej neužívali a namísto toho užívali placebo, došlo ke zhoršení (progresi) onemocnění a u žádného z těchto pacientů nebylo zaznamenáno zlepšení ( 18 ). Palmový olej také zvyšuje hladinu vitamínu A u pacientů, kteří trpí jeho nedostatkem nebo jsou jeho nedostatkem ohroženi.

Související příspěvky: